Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O RADU: Poslodavac je dužan da prilikom isplate zarade zaposlenom uruči obračun zarade

27.02.2017.


Inspekcija rada ne može da kontroliše isplatu dijela plate na ruke, ukoliko poslodavac plaća poreze i doprinose na minimalac od 193 eura, ukazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

"Dio zarade, koji je dogovoren usmeno između poslodavca i zaposlenog, mimo one utvrđene ugovorom o radu i koji se, moguće, isplaćuje na ruke, za Inspekciju rada nije vidljiv. Samim tim Inspekcija ne može da kontroliše ovakve situacije. To znači da Inspekcija rada može tražiti da se isplati samo ona zarada koju su dogovorili zaposleni i poslodavac kroz ugovor o radu", objasnili su iz Uprave odgovarajući na pitanje koliko je tokom inspekcijskog nadzora u posljednjih godinu, a i ranije otkrivemo slučajeva isplate dijela plate na ruke i u kojim kompanijama.

Nijesu, međutim, naveli da li je bilo prijava radnika da ih poslodavac osigurava na minimalac, a ostatak do dogovorene plate isplaćuje na ruke.

Isplata dijela plata na ruke u javnosti je, međutim, godinama dežurna tema. Na to najviše ukazuju sindikalci.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je nedavno prilikom najave zahtjeva za povećanje minimalne zarade na 250 eura, ukazao da poslodavci u najvećem dijelu privatnog sektora isplaćuju zaradu u visini minimalne što je najniži iznos koji po zakonu moraju da isplate. Ostatak zarade, kako je objasnio, isplaćuju na ruke, to jest na crno, zbog čega, dugoročno gledano, gubi zaposleni zbog neuplaćenih doprinosa za PIO, ali i državni budžet, socijalni fondovi. To se, kako je tada upozorio mora iskorijeniti.

Sudeći, međutim, po odgovoru Inspekcije rada za koju je ovaj problem nevidljiv, od iskorjenjavanja nema ništa.

Iz inspekcije koja vrši nadzor isplate zarada, naknada i drugih primanja, su ukazali da nijesu utvrdili da nijedan zaposleni za puno radno vrijeme nije dobio manje od minimalca.

"Kroz postupak inspekcijskog nadzora Inspekcija rada nije utvrdila ni jedan slučaj da je poslodavac zaposlenom, za puno radno vrijeme, isplatio zaradu manju od minimalne zarade, odnosno manju zaradu od one koja je utvrđena ugovorom o radu koji potpisuju zaposleni i poslodavac", istakli su iz Uprave.

Takođe su ukazali, da redovno obavještavaju Poresku upravu o svim nepravilnostima koje otkriju ili im radnici prijave.

"Inspekcija rada obavještava Poresku upravu o svim slučajevima kad prilikom inspekcijskog nadzora, a po kazivanju zaposlenih ili na drugi način, utvrdi da je poslodavac isplatio neto zaradu zaposlenim, ali nije uplatio pripadajuće doprinose", kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

Oni su podsjetili na odredbu Zakona o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon), po kojoj je poslodavac dužan da prilikom isplate zarade zaposlenom uruči obračun zarade.

"Ako nije mogao da isplati zaradu dužan je da, do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata zarade, zaposlenom uruči obračun zarade koju je bio dužan da isplati. U slučaju da inspektor rada utvrdi da poslodavac nije ispoštovao ovu obavezu, preduzima propisane upravne i druge mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti", kažu u Upravi.

Oni podsjećaju da je kontrola obračuna i uplate doprinosa na obavezno socijalno osiguranje u nadležnosti Poreske uprave.

"Zaposleni im se mogu obratiti, uz priloženi obračun zarade, radi provjere obaveza poslodavca u ovom dijelu", pojašnjavaju iz Uprave.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.02.2017.


Naslov: Redakcija