Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE MEDIJSKIH ZAKONA: Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore traži da se obustave izmjene zakona o elektronskim medijima, o javnim radio – difuznim servisima Crne Gore, i o medijima


Unija lokalnih javnih emitera (ULES) Crne Gore zatražila je od predsjednika Skupštine Darka Pajovića da budu obustavljene najavljene izmjene zakona o elektronskim medijima, o javnim radio – difuznim servisima Crne Gore, i o medijima i sprovede javna rasprava koja će uključiti profesionalce, zaposlene u crnogorskim medijima i evropske eksperte.

 "Od predsjednika Skupštine zahtjevamo da se posebno u periodu kada su raspisani parlamentarni izbori, mediji i medijski sistem ne zloupotrebljavaju i ne stavljaju u zavisan položaj od političkih partija i apelujemo da se pronađe adekvatan način i vrijeme za sprovođenje neophodne procedure", navodi se u dopisu Upravnog odbora ULES-a Pajoviću.

Predsjednik Upravnog odbora Dragić Rabrenović, smatra da izmjene zakona o medijima predstavljaju još jedan u nizu pritisaka na medije i da to nije u interesu ni jednih ni drugih, a najmanje građana Crne Gore.

"Suprotan je zajedničkom cilju približavanja medija i crnogorskog društva Evropskoj uniji i mjerilima koja se očekuju od savremenog, demokratskog i slobodnog društva", istakao je Rabrenović.

On je naveo da se ULES zalaže za izmjene zakona u cilju poboljšanja uloge medija i uspostavljanja kvalitetnijeg medijskog sistema u Crnoj Gori.

"Međutim, ad hoc predlaganje amandmana, parcijalne izmjene, uskostranačke namjere i nestručne reakcije i najavljene izmjene su još jedan pritisak na slobodu medija, kršenje zakonom predviđenih procedura i direktno miješanje politike u rad medija", navode iz ULES-a. Iz ULES-a su poručili da ne žele ni da ulaze u suštinu predloženih amandmana, niti da komentarišu njihove pozitivne ili negativne strane.

"Već tražimo da se bilo kakva rasprava u Skupštini o setu medijskih zakona obustavi i povjeri stručnjacima kako bi dobili potreban regulatorni okvir koji će obezbjediti finansijsku i institucionalnu nezavisnost medijima, a prije svega javnim medijskim servisima", navodi se u dopisu Pajoviću.

Izvor: Vebsajt CdM, 21.07.2016.