Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG IZMJENA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Emiteri moraju da imaju minimum 25 odsto svoje produkcije


Član radne grupe za izradu Predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskim medijima, Goran Đurović, i predstavnici četiri nevladine organizacije dostavili su Ministarstvu kulture prijedloge amandmana na taj zakonski tekst, koji podrazumijevaju uvođenje reda na tržištu elektronskih medija.

Predlažu propisivanje minimalnog procenta od 25 odsto sopstvene produkcije. Kako se navodi u saopštenju, Đurović i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), Institut Alternativa (IA) i Juventas, predlažu mjere kojima se uvodi red na tržištu elektronskih medija i ostvaruje interes javnosti da bude kvalitetnije informisana o pitanjima koja su značajna za život građana.

Na taj način, pojašnjeno je, na tržištu bi funkcionisali održivi pružaoci audio-vizuelnih usluga koji će doprinijeti boljem informisanju građana i ostvarenju medijskog pluralizma.

Predlaže se i da se obaveže direktor Agencije da oduzme odobrenje za emitovanje ukoliko se emiter ne pridržava odobrenja, odnosno ukoliko ne realizuje programske obaveze u skladu sa podnešenom prijavom na javni konkurs ili zahtjevom za izdavanje odobrenja.

Đurović i predstavnici civilnog sektora predložili su i rješenja kojima se stvaraju uslovi za funkcionisanje Fonda za podsticanje medijskog pluralizma. U prijedlozima je detaljno razrađen postupak dodjele sredstava emiterima za proizvodnju sadržaja od javnog interesa.

"Sredstva iz Fonda mogu koristiti elektronski mediji koji imaju odobrenje za rad Agencije, koji pokrivaju određenu lokalnu, regionalnu teritoriju ili djeluju na teritoriji države i koji imaju značajnu sopstvenu produkciju (iznad 25 odsto sopstvene u ukupnoj produkciji)", pojašnjeno je u saopštenju.

U izmjenama se predlaže i uvođenje obavezne šestomjesečne analize o primjeni programskih standarda koja bi jasno pokazala koji mediji ispunjavaju zakonske obaveze i obaveze koje proističu iz odobrenja za rad elektronskih medija.

Predlagači su ukazali da neispunjavanje zakonskih odredbi predstavlja uslov za oduzimanje odobrenja za rad emitera ili razrješenje direktora Agencije ukoliko ne poštuje zakonske norme.

"Uvodi se i nova nadležnost i obaveza Agencije da najmanje jednom godišnje sprovede istraživanje javnog mnjenja koje se odnosi na povjerenje gledalaca i slušalaca, gledanost ili slušanost elektronskih medija", pojašnjeno je u saopštenju.

Đurović i grupa NVO predložili su i niz mjera kojima se unapređuje regulisanje načina korišćenja sredstava iz budžeta odnosno zabrana korišćenja javnih sredstava za komercijalne sadržaje (unakrsno subvencioniranje), vođenje posebnog (odvojenog) računovodstva i povraćaj sredstava ukoliko ne budu utrošena za proizvodnju sadržaja od javnog interesa.

Izvor: Vebsajt RTCG, 17.05.2015.