Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA CG: Tokom 2018. godine naplaćeno više od milijardu eura poreza

14.01.2019.


Ukupna bruto naplata poreskih prihoda u prošloj godini iznosila je 1,09 milijardi eura, što je 117 miliona eura više u odnosu na 2017, pri čemu je rasla naplata svakog poreskog oblika, saopštio je direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša.

"U strukturi naplate najznačajniji udio porez na dodatu vrijednost (PDV) i porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, a rast naplate zabilježen je kod svakog poreskog oblika, pa imamo naplatu PDV-a od 251,28 miliona eura, što je 45 miliona eura više nego 2017. godine, a 35 miliona eura iznad plana", ukazao je Mugoša.

Govoreći o tome kako PU planira da riješi problem naplate poreskog duga, Mugoša je ukazao da se time bave svakodnevno, imajući u vidu da je poreski dug, uz naplatu tekućih prihoda i suzbijanje sive ekonomije, prioritetno pitanje u PU.

"Javnost je upoznata sa Planom za upravljanje poreskim dugom i jačanje mjera naplate koji sprovodimo već dvije godine, a koji daje značajne rezultate. Tako je nivo dospjelog poreskog duga u protekle tri godine smanjen preko 167 miliona eura, a od usvajanja Zakona o reprogramu poreskog potraživanja ("Sl. list CG", br. 83/2016) 147 miliona eura", precizirao je Mugoša.

Naravno, kako je objasnio, u strukturi i dalje ima potraživanja kod kojih je mala vjerovatnoća da će biti naplaćena, imajući u vidu da pripadaju obveznicima koji godinama ne posluju, koji nemaju imovinu ili čak ni ne postoje u privrednom prometu, pa su napori PU u prvom redu usmjereni na ona potraživanja na koja još mogu preduzimati mjere naplate i u krajnjem naplatiti makar dio duga.

Mugoša je ukazao i da je od početka primjene reprograma poreskog duga, ukupno naplaćeno 44,89 miliona eura, a u ovom momentu stopa naplate reprogramiranih obaveza iznosi 73,55 odsto.

"Od navedenog iznosa u 2017. godini naplaćeno je 24,25 miliona eura, a u prošloj godini 20,63 miliona eura", dodao je Mugoša.

Imajući u vidu trend uspostavljen tokom prošle godine, očekuje da će i tokom ove samo kroz reprogram naplatiti oko 20 miliona eura, ali ta računica u svakom slučaju zavisi od poreskih obveznika, odnosno od dinamike kojom će oni izmirivati obaveze.

Mugoša je, govoreći o projektu elektronske fiskalizacije i ocjeni privrednika da Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga izaziva mnogo dilema, ukazao da Vlada, Ministarstvo finansija i PU u taj projekat nijesu krenuli ishitreno.

"Dvije godine smo kroz blisku saradnju sa kolegama iz okruženja i nakon izrađene studije od eksternog konsultanta donijeli odluku o uvođenju ovog sistema", naveo je Mugoša.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.01.2019.


Naslov: Redakcija