Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Stanje u tužilaštvu i pravosuđu najveći problem

11.12.2020.


Stanje u tužilaštvu i pravosuđu najveći je problem iz kojeg proizilaze svi ostali problemi u Crnoj Gori, ocijenjeno je na konferenciji "Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe", koje je organizovala Građanska alijansa. I vlast i opozicija saglasni su da se jedino dijalogom u Skupštini može postići dogovor, koji će omogućiti bolje funkcionisanje te grane vlasti.

Crna Gora mora da napravi neophodne reforme u pravosuđu i riješi brojne probleme u toj grani vlasti, ocijenjeno je na konferenciji " Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe".

"Po našim ocjenama, Crnoj Gori tek predstoji dijalog. Kroz taj dijalog ćemo jedino uspjeti da dođemo do potrebne većine, konsenzusa, kako da ta grana vlasti profunkcioniše u svom punom mandatu", ukazao je Boris Raonić iz "Građanske alijanse".

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović podsjeća da je Vlada obećala da će u fokusu njenog rada biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Za detaljnu reformu tužilaštva, kaže, treba vremena.

"Mi smo imali situacije da tužilaštvo iznese dokaze koji su vrlo jasni, a da onda neka sudska instanca donese odrečnu odluku. Mi moramo na takvu pojavu da skrenemo pažnju. To znači da su brojne institucije u Crnoj Gori bile zarobljene", ukazao je Abazović.

Izazova ima i u radu Sudskog savjeta, kaže predsjednica tog tijela, Vesna Simović Zvicer. Brojne su kritike zašto se pokreće malo disciplinskih postupaka protiv sudija. Do 2015. godine članovi Sudskog savjeta mogli su da iniciraju te postupke ukoliko neki sudija povrijedi radnu dužnost.

"To rješenje je promijenjeno 2015. i danas disciplinski postupak može pokrenuti samo predsjednik njegovog suda, neposredno Višeg, Vrhovnog suda i Komisija za etički kodeks. Ja kao član Savjeta ne mogu ništa i to je strašno loše rješenje", navela je Simović Zvicer.

Poslanik Slaven Radunović smatra da loše stanje u tužilaštvu i sudstvu datira još od 1945. godine, kada je, kako kaže, bilo normalno da sudije i tužioci slušaju političare. Sindrom crvenog telefona, kaže, postoji i danas u najvažnijim slučajevima.

"Sad je pravo vrijeme i da izaberemo konačno i članove Sudskog savjeta, da nađemo ljude koji će da ulivaju dovoljno povjerenja DPS-u da neće služiti nama za nezakoniti obračun sa njima, a mi ćemo biti zadovoljni samo ako nisu bili sluge prethodnom sistemu i ako se nisu bavili sekretarisanjem sa ovima crvenim telefonom", rekao je Radunović.

Da postoje pritisci na pravosudne organe, smatra i poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

"Na sudstvo prije svega iz brojnih interesnih krugova. Ti pritisci najčešće dolaze sa političke i medijske scene zbog potrebe da se zaštite neki politički ili lični interesi. Vidjeli ste to je jasno da nijesmo mogli da se dogovorimo oko ključnih sistemskih rješenja oko kojih je potrebna dvotrećinska većina, pa samim tim dogovor vlasti i opozicije", istakao je Rakočević.

Sadašnja opozicija ponašaće se odgovorno, kaže Rakočević, i radiće u interesu sistema. A posla ima na pretek.

"Maltene kompletno pravosuđe je u VD stanju, imamo 11 državnih tužilaštava u VD stanju, predsjednik U VD stanju u sudskom savjetu, četiri predstavnika u VD stanju. Ogroman je posao koji treba da se uradi za mnoge stvari je potrebna dvotrećinska većina", kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

I vlast i opozicija saglasni su da Skupština treba da bude mjesto dijaloga u korist građana.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 07.12.2020.


Naslov: Redakcija