Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODNE SISTEMSKE MJERE ZA PRODUŽENJE SEZONE


Set mjera za produženje turističke sezone mora biti sistemski i treba da predviđa unaprijeđenje infrastrukture koje je osnova razvoja onih vidova koji kontinuirano obezbjeđuju dolazak gostiju tokom cijele godine, ocjenjuju turistički poslenici.

Profesor na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i prodekan na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, Ivo Županović, smatra da taj set mjera treba da obuhvata postulate definisane Master planom, odnosno Strategijom razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine.

“Mjere treba da se odnose na unapređenje komunikativne, komunalne i receptivne infrastrukure, koje su osnova razvoja onih vidova koji kontinuirano omogućavaju produžetak sezone, prvenstveno sportskog i kongresnog turizma”, rekao je Županović.

On je kazao da se razvojem smještajne infrastrukture, kada je sportski turizam u pitanju, i podizanjem infrastrukture sportskih objekata na nivo održavanja događaja na evropskom i svjetskom nivou, omogućava ne samo dalji razvoj tih vidova turizma, već i njihovu konekciju sa ostalim na određenoj destinaciji.

“Te vidove apostrofiram i zbog činjenice da u posljednjih nekoliko godina imaju dvocifrenu stopu rasta na globalnom nivou i što su to uglavnom turistički konzumenti sa signifikantnim značajnim diskrecionim dohotkom”, naveo je Županović.

On je dodao da su, prema podacima Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svjetske turističke organizacije, čak 92 odsto posjetilaca sportskih manifestacija turistički konzumenti sa srednjim i višim diskrecionim dohotkom.

Prema podacima Međunarodnog udruženja poslovnog turizma i Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, poslovni i kongresni turizam na globalnom nivou čine gotovo četvrtinu ukupnoga međunarodnog turizma kada su u pitanju dolasci i finansijski priliv.

Županović smatra da je respektovanje klasterske turističke organizacije definisane Master planom omogućava veću konekciju pojedinačnih turističkih proizvoda i uvezivanje u integrisani turistički proizvod koji, po svim savremenim tumačenjima, predstavlja osnovu održivosti turističke destinacije.

“Paralelno sa razvojem saobraćajne pristupačnosti i receptivne infrastrukture, potrebno je očuvanje, ali i sjedinjavanje prirodnih i antropogenih faktora”, rekao je Županović.

On je dodao da klasterska organizaciona struktura može biti po funkcionalnom principu unutar destinacije gdje dolazi do povezivanja ključnih subjekata, ali i na bazi interesnog uvezivanja više destinacija sa sličnim turističkim proizvodom, pogotovu u smislu njihove bolje promocije, a potom i distribucije turističkog proizvoda na globalnom svjetskom tržištu.

Izvor: Vebsajt CdM, 07.08.2016.