Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POGLAVLJE 17: Predstoji rad u sferi minimalističke monetarne politike, unaprjeđenja bankarskog tržišta i kvaliteta statistike nacionalnih računa

06.02.2019.


Do zatvaranja Poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, predstoji ogroman rad u sferi minimalističke monetarne politike, značajnih unaprjeđenja bankarskog tržišta i skoka prema potpunom kvalitetu statistike nacionalnih računa, ocijenila je ekonomska analitičarka, Mila Kasalica.

"Kalkulacije oko datuma završetka su neadekvatne i limitirajuće", rekla je Kasalica.

Ona je ukazala da je bolje baviti se velikim brojem konstruktivnih koraka, koji se moraju sprovesti u praksi s ciljem da koriste sistemu, odnosno privrednicima, bankama, osiguravajućim kompanijama, klijentima iz najšireg kruga građana i investitora, a zatomiti potrebu licitiranja oko snivajućih datuma, koje ne doprinosi jačanju povjerenja u EU agendu.

"Twinning projekat donosi novi regulatorni okvir. Kad se primijeni u petogodišju od usvajanja, a potom testira održivost tržišta i sagledaju ukupni efekti na monetarnu i finansijsku sferu, realno će se steći uslovi da se sagledaju eventualni kapaciteti o definisanju datuma okončanja, odnosno zatvaranja Poglavlja 17", navela je Kasalica.

Do tada, kako je dodala, predstoji ogroman rad u sferi minimalističke monetarne politike, značajnih unaprjeđenja bankarskog tržišta, skoka prema potpunom kvalitetu statistike nacionalnih računa, i na kraju nepokolebljivosti da se dostigne pouzdanost brojki javnih finansija, u smislu da prate detalje i jasnost ekonomske politike, a ne njenu uopštenost.

Kasalica je, odgovarajući na pitanje koji su glavni izazovi za zatvaranje Poglavlja 17 u pregovorima za pristupanje EU, ukazala da je Crna Gora korišćenjem eura već Evropa.

"Formalnom odgovornošću javnih administrativaca, čak smo i uporedivi sa ukupnom armijom briselske neefektne činovničke svijesti. Ali, kvalitet života građana i visoki kvalitet uvezane i razumljive finansijske usluge javnog i komercijalnog karaktera, odnosno razvoj tržišta prema izvjesnosti, još su daleki od nas", ocijenila je Kasalica.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li država može da odgovori na rigorozne zahtjeve EU kad su u pitanju monetarni standardi, rekla da je tačno da su EU monetarni standardi visoko zahtjevni i maksimalno naporni da se u cjelosti implementiraju.

"Mi ne moramo da ih implementiramo jer mi nemamo, osim za mehanizme obavezne rezerve, potrebe za primjenom ukupnog okvira monetarnih zahtjeva", dodala je Kasalica.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.02.2019.


Naslov: Redakcija