Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE ZDRAVSTVENIH PREGLEDA BEZ OČEKIVANIH REZULTATA

03.09.2019.


I nakon skoro dvije godine od uvođenja servisa eZakazivanje Podgoričani imaju iste probleme. Naime, i dalje im se zakazuju pregledi kod ljekara koji su odsutni sa posla, pa su osim propalog termina, osuđeni i na višesatna čekanja kod drugog doktora. Međutim, direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, tvrdi da elektronski servis eZakazivanje funkcioniše besprijekorno, a problem je u neažurnosti domova zdravlja.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić

Redakciji Dnevnih novina obratilo se više građana sa pritužbama da im se, preko eZakazivanja, i dalje zakazuje termin kod ljekara koji nijesu u ambulantama, pa su, iako su zakazali pregled prinuđeni da čekaju kod drugog doktora često satima.

"Ovo nije prvi put. Redovno se dešava. Sestre koje rade u kol centru se ne javljaju pa zakažem pregled elektronski i onda čekam, čekam, čekam. A kada se obratim sestri redovno mi neljubazno kaže da doktorica nije tu, da ona ne može ništa zbog toga što je meni propao termin, i ako hoću da sjednem i sačekam da me primi neko drugi, jer za nju nema zamjene", priča K.J.

Ona ističe da su joj zbog te prakse u Domu zdravlja već više puta propali termini kod specijaliste, jer nije stigla na vrijeme da odradi i odnese nalaze i dijagnostiku koja je tražena.

"I u utorak je bila ista priča. Došla sam na termin zakazan elektronski i ispostavilo se da je moja doktorka na bolovanju. Sestra odbija da mi zakaže termin kod drugog ljekara, već insistira da moram da čekam jer nema zamjene i rukom pokazuje gdje je Uprava i gdje mogu da se žalim. Već sam se dva puta žalila i ombudsmanu, ali je ona moje prigovore oba puta o dbila kao neosnovane", priča K.J. i ističe da joj ne pada na pamet da se više žali.

Slične probleme ima i penzioner D.P. kojeg, kako kaže, posebno nervira, što ga sestra starog i bolesnog pušta da čeka.

"Vidi me ispred ambulante, zna da sam pacijent tog doktora i ćuti. Ne kaže: Doktor ne radi. Puštila bi me tako do ujutru da sam ne priupitam poslije lijepog čekanja. I onda naravno opet ispred druge ambulante i čekaj dok stigneš na red", priča on.

Iz podgoričkog Doma zdravlja nijesu odgovorili zašto taj servis i dalje ne funkcioniše, konkretno zašto se pacijentima i dalje zakazuju termini preko portala eZdravlje kod ljekara koji su odsutni sa posla i da li će i kada riješiti taj problem.

S druge strane, direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić tvrdi da sistem besprijekorno funkcioniše i da je problem do menadžmenta domova zdravlja, odnosno neažurnosti zaduženih administratora po ustanovama za unos planova rada u informacioni sistem.

"Elektronski servis eZakazivanje, kao i ostali razvijeni servisi za građanje u okviru jedinstvene platforme eZdravlje i informacionog sistema kojim rukovodi Fond za zdravstveno osiguranje, u tehničkom dijelu funkcionišu besprijekorno. Od puštanja servisa u rad 1. septembra 2017. godine, na zadovoljstvo pacijenata i na naše zadovoljstvo, do danas gotovo da nismo imali niti jednu prijavu tehničkih problema ili prekida u radu", ističe Čirgić.

On naglašava da se tačno zna adresa za prijavu navedenih problema.

"Problemi koje navodite kroz pitanja i prijave pacijenata, u nadležnosti su menadžmenta domova zdravlja i odnose se isključivo na unutrašnju organizaciju ustanova, odnosno ažurnost zaduženih administratora po ustanovama, čija je obaveza unos planova rada u informacioni sistem. Dakle, ako se planovi rada i izmjene u organizaciji rada pravovremeno ne ažuriraju, oni neće korespondirati sa podacima u informacionom sistemu, što je u direktnoj odgovornosti ustanove gdje je identifikovan problem", naglašava Čirgić.

Fond, dodaje, u kontinuitetu daje pisane instrukcije, naloge i urgencije ustanovama kako se ovakva pojava kod pojedinih domova zdravlja ne bi ponavljala.

"Da sistem eZakazivanje u tehničkom dijelu kojim upravlja Fond funkcioniše na željeni način, najbolje govore podaci da imamo više od 102.500 zakazanih posj eta kod izabranog doktora i izabranog ginekologa. Takođe, imamo registrovanih više od 60.333 dodij elj enih PIN kodova za pristup i korišćenje ovog i ostalih servisa razvijenih na portalu Fonda eZdravlje. Sve ovo uz podatak da ukupan broj dosadašnjih posjeta portalu eZdravlje prelazi 1.214.000, ukazuje na to da su servisi opravdali očekivanja u obezbjeđivanju veće dostupnosti sistemu zdravstvene zaštite, što je bio osnovni motiv za aktinosti koje je Fond preuzeo na ovom planu u posljednje dvije godine", zaključio je Čirgić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.09.2019.


Naslov: Redakcija