Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA DA SE IZMJENAMA OBRAZOVNIH ZAKONA OMOGUĆI DA OCJENA IZ VLADANJA ULAZI U OPŠTI USPJEH UČENIKA


Institut za vladavinu prava (IVP) uputio je ministru prosvjete Predragu Boškoviću i članovima Odbora za prosvjetu inicijativu za izmjenu obrazovnih zakona kako bi se i ocjena iz vladanja računala u opšti uspjeh učenika, kao odgovor na neprimjereno ponašanje u školama, koji uključuje i nasilje.

Institut je predložio da se opšti uspjeh učenika ocjenjuje kao i do sada - na osnovu prosjeka ocjena iz svih nastavnih predmeta, plus ocjene iz vladanja.

IVP napominje da nastavnici ne prijavljuju nasilje jer se boje da će ih smatrati nesposobnima da uspostave disciplinu i vode čas, dok direktori ne prijavljuju slučajeve jer strahuju da će ugroziti ugled škole.

Prema predlogu IVP-a, ocjena iz vladanja do petog razreda osnovne škole bila bi opisna i ne bi uticala na opšti uspjeh učenika, dok bi ocjena iz vladanja bila brojčana i uticala bi na opšti uspjeh učenika od šestog do devetog razreda osnovne, kao i u svim razredima srednje škole.

"Loše ponašanje je postalo uobičajena smetnja prilikom održavanja nastave, sa kojim i profesori sa visokim stepenom autoriteta teško izlaze na kraj", kaže se u saopštenju i navodi da smo svjedoci da ne samo djeca, već i roditelji "jure" za ocjenama iz nastavnih predmeta, dok se zanemaruje pitanje vaspitanja, odnosno vladanja učenika.

Institut upozorava da postojeće vaspitne mjere (opomena, ukor) ne utiču na status učenika, pa tako učenik može da bude ocijenjen iz vladanja ocjenom nedovoljan (1) a da to nema nikakvog uticaja na njegov uspjeh, što ohrabruje učenike da nastave sa neprimjerenim ponašanjem.

"Stotine, pa i hiljade izostanaka, opravdanih i neopravdanih, koji se pojavljuju u pojedinim školama govore o tome da je pitanje discipline stavljeno u zapećak u odnosu na uspjeh učenika u nastavnim predmetima, što je rezultiralo da škole izgube vaspitnu funkciju, bez koje se ne može kvalitetno ostvariti ni obrazovna", kaže se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTCG, 25.05.2016.