Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

HRVATSKA IZMIJENILA SPORNI PRAVILNIK: Crnogorski privrednici procjenjuju da su tokom njegove primjene pretrpjeli značajnu štetu

11.08.2017.


Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, i cijena naknade biće ponovo 12 eura.

Do promjene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susjednih zemalja pogođenih tim mjerama, ali i nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković prije dva dana zatražio da se što prije pronađe rješenje.

"Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima. Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i iznosi 90 kuna za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija", saopštilo je hrvatsko ministarstvo, uz napomenu da će Pravilnik biti objavljen 11. avgusta.

Sa susjednim državama je, kako je saopšteno, dogovoreno da od tog datuma nema trgovinskih blokada na granicama.

"U saradnji sa susjednim državama analiziraćemo cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu. U kratkom roku očekujemo sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susjednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima", navodi se u saopštenju.

Iako je Pravilnik o fitosanitarnoj kontroli bio na snazi desetak dana crnogorski izvoznici već su procijenili štetu. Na gubitku nijesu samo distributeri, već i proizvođači kojima su plodovi ostali na njivi - uglavnom lubenica.

 To je za Radiju Crne Gore saopštio vlasnik kompanije Red komerc Edo Mušović.

"Šteta je načinjena i našoj firmi i proizvođačima. Izvezeno je manje 35 šlepera, jer mi nijesmo zbog novih taksi mogli da izvezemo lubenicu, niti smo mogli novu da otkupimo od proizvođača. To je ostalo na njivi i propalo. Procjena je da je vrijednost štete za našu firmu i proizvođače oko 60 hiljada eura", naveo je Mušović.

I to nije jedini gubitak. Firme bi mogle imati i dodatne troškove prema dobavljačima, Šparu i Interšparu, kojima je minulih dana trebalo isporučiti 600 do 700 tona lubenica.

"Nijesmo mogli to da realizujemo i sada ćemo vidjeti hoćemo li morati da platimo penale Šparu i Interšparu za neisporučenu robu", naveo je Mušović.

"Što se tiče lubenice priču za ovu sezonu smo završili. Vidjećemo kako će biti naredne. Nastala šteta se ne može ispraviti, a u narednom periodu vidjećemo koji su artikli potrebni hrvatskom tržištu i možemo li ih nabaviti i isporučiti. I ako bude pošiljki, to će biti sporadično", rekao je vlasnik kompanije Red komerc.


IZVOR: RTCG, 10.08.2017.


Naslov: Redakcija